12 de maig 2012

L'estret de Taiwan, o fes el comerç i no la guerra.

Fuzhou esta a una costa molt brava que ha produït emigrants i pirates. Davant te Taiwan. Pots anar-hi en avio pagant uns 300€ per un vol de una hora, o en ferry fins a una illa que ja es Taiwan i desprès avio d'helice per 75€. Les illes de Matsu i Kingmen, van ser un punt molt calent de la guerra freda. el govern de Taiwan les volia utilitzar per reconquerir la Xina, i els govern comunista per conquerir Taiwan. Matsu estava mes lluny i no arribaven els canons, però Kingmen va quedar fregida. Els USA van enviar vaixells, i al final l'acord va ser bombardejar un dia de cada dos. Ara son un pont al comerç i els taiwanesos han tingut un paper clau en el desenvolupament de la Xina.
Vaig compartir taxi cap el port amb un empresari taiwanès original de Matsu, que també feia aquest ruta a Taipei perquè era mes barata.
Jo portava un telefon HTC que es una empresa de Taiwan. Ell un iPhone, que fabrica Foxxcom que també es una empresa de Taiwan, però el fa a la Xina i el client es Apple.
Em va facilitar comprar els bitllets del ferry i l'avio, i en poques hores ja estàvem a Taipei.



Va ser el primer taiwanès encantador que he trobat. Encara que no volen, per una majoria petita, trencar amb la Xina, tenir un lloc al mon els obliga a esforçarse. Es un altre dels tigres asiàtics, però et fa pensar molt sobre els camins al progrés i a la decadència de les societats.
Altres motius per agafar aquest original ferry es aconseguir que et segellin el visat de sortida. Jo ho necessitava perquè tinc un visat de dos entrades, però cada una te un màxim de 30 dies. El meu company de seient al ferry perquè era xines amb passaport americà i tenia que sortir cada 6 mesos.


Dos coses del primer dia de Taipei.
L'alberg no te les condicions de la cadena de Youth Hostels. Es una habitació en una casa particular, en que comparteixes el bany amb la família i els altres hostes. Cap problema, perquè es cèntric i per els preus de Taiwan no car, però avis als viatgers, no tots els Yout Hostels son iguals.


Temples. N'hi ha molts. El que no esta clar es que hi hagi religions a la Xina o Taiwan. Considerar el Confucionisme, Taoisme o Budisme com les tres religions era una classificacio erronea. Els jesuites que van arribar a la Xina al 1600 els hi van dir aixi per utilitzar les categories que coneixien, pero segurament, en un viatge en el temps, haurien considerat als partidaris de cada equip de futbol com una religió.
En canvi tenen un paper molt funcional. Hi veus joves que segueixen uns rituals que son els que permeten demanar favors a la imatge divinitzada, que pot ser un guerrer o un pensador antic. Segurament tenen mes audiència en època d'examens.



En canvi aquestes tradicions ordenen la vida del grup i descriuen els ritus socials. També tenen un altar domestic, amb imatges i records dels avantpassats fins a 5 generacions, als que expliquen el que fa la família. Es com un Skype en el temps.
En els pobles hi ha un arbre o una gran pedra, que centralitzen també els ritus comuns. L'arbre sagrat a la Xina, es aquest, que crec que es de la família de les figueres.



1 comentari:

  1. És molt complicat posar un comentari, o al menys és complicat per mi... Tercer intent.
    Curiós que els arbres sagrats a la Xina també siguin figueres. A l'Àfrica els arbres de la paraula on es reuneixen el vells solen ser sicomoros per la bona ombra,que és una figuera d'origen egipci. Les figues van ser el primer fruit domesticat allà per Mesopotamia.... Això de la globalització ve de lluny!

    ResponElimina