8 de maig 2013

Rameswaram. Dravides, Tamils, exèrcits de monos, falos de deus i famílies d'excursió.




Maig són vacances escolars a la India perqué és quan fa més calor. Les famílies de la emergent clase mitja india van d'excursió als llocs sagrats de la seva cultura. És el mateig que van fer les families a España quan van tenir prous diners per començar a viatjar. Anar a Montserrat, Lurdes o Covadonga.


Un d'ells és Rameswaram. Está a 160 km de Madurai i en el pont de bancs de sorra i d'illes que pràcticament conecta la India amb Sri Lanka.
Es un lloc molt guerrer. Fa anys, segons explica el Ramayana, una de les epopeies sagrades hindús, el dimoni Ravana va segrestar a Sita, la dona de Rama, que és una reencarnacióde Vishnu.
Per ajudar a seguir-ho. En l'hinduisme hi ha una trinitat, Brahma, el creador, Vishnu, el que preserva, i Shiva, el destructor. Però cada un d'ells pot tenir diferents personalitats o avatars.
El dimoni Ravana es va emportar Sita a Sri Lanka, a on no es podia anar.
A Rama el va ajudar el Déu mono Hanuman, amb el seu exèrcit de monos, i Rama va construir un pont de 30 km per anar a Sri Lanka, a on van rescatar a Sita.
Ara s'anomena Pont d'Adan, i en les fotos aéreas, en dies d'aigua clara, sembla de debó un pont.


Algunes illes indies estan conectades inclús per tren que literalment va per sobre del aigua.


Aquesta proximitat la van utilitzar desde Tamil Nadu per ajudar a la minoria tamil de Sri Lanka en la guerra civil contra la majoria cingalesa. Ara la guerra s'ha acabat, però la pau és molt precaria i no hi ha barcos que oficialment conectin els països. Ho he intentat, però l'única solució és volar de Madurai a Colombo.



Rameswaram és el temple que commemora això, i és un dels més venerats del hinduisme. Al bus em vaig fer amic d'un universitari que venia d'Assam, al cantó de BanglaDesh, i una familia d'Amritsar, al Punjab.


Em van dir que era dels temples hindús més respectats, juntament amb el de Amarnath, al Himalaia. Quan els hi vaig dir que fa 30 anys havia estat a Amarnath em vaig guanyar el respecte per la resta del viatge. 8 hores de bus per fer 300km.


Anar en un bus en que tots eren hindus i jo l'únic estranger, em va permetre entrar en ells llocs del temple reservats a hindús, i seguir tot el ceremonial.
Hi ha 22 pous sagrats, dels que treuen aigua i te la tiren per sobre. Miraculosament Rama va protegir el meu iPad.


Després et posen olis i pols de colors al front i fas una "puja". És un oferiment ritual al Déu. Coses com un coco, un plàtan i pètals de flors.


El temple el va fer Rama, per agrairli al seu deu-colega Shiva la seva ajuda. A Shiva se'l venera en el "lingam", que és la seva representació i te forma fàlica.


Tot aquest ritual de pous, aigua, pintures, oferiments i peticions es fa molt ràpid, perqué hi ha molts pelegrins, i es fa descalç. Surts del bus ja descalç i durant dos hores intentes no posar mai el peu en el lloc equivocat.
Vaig dinar amb la familia del Punjab. La majoria no parlaven Tamil, i a Tamil Nadu, el Hindi és poc popular. Això feia que tot calgués verificar-ho molts cops.


Els sentiments locals a la India son molt forts. Indira Gandhi, presidenta, va ser assasinada per uns guardespatlles sikhs del Punjab, i més tard, el seu fill, Rajiv, també president, va ser assasinat en un atemptat terrorista Tamil.
L'hinduisme és una familia de religions amb molts elements comuns però com en totes les religions amb diferencies dificils d'entendre per al profà, però importants per ells.
Igual que és parla de religions "semítiques", que inclouen el judaísme, cristianisme i islamisme, amb les seves respectives varietats. En el cas del hinduisme no hi ha la component de proselitisme i d'exclusivitat i temples com el de Rameswaram, amb la seva activitat, color i soroll constant, no deixen de sorprendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada